Creativity

Originality

Imagination

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.eoty.gr
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 297
ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας                                         Αθήνα, 10/04/2017
ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά

Προς: Πρωθυπουργό της Χώρας κο Α. Τσίπρα

Κοιν:   1) Υπουργό Επικρατείας κο Α. Φλαμπουράρη
            2) Υπουργό Επικρατείας κο Χ. Βερναρδάκη
            3) Ε.Σ.Α.μεΑ.
            4) Σωματεία-μέλη Ε.Ο.Τ.

Θέμα: Αίτημα επανακαθορισμού συνάντησης με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, μετά τη ματαίωση εκείνης της 3ης Απριλίου, πριν την έναρξη ψήφισης των νέων μέτρων.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο επίσημος κοινωνικός εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ζητά τον επανακαθορισμό ημερομηνίας συνάντησης μαζί σας, μετά τη ματαίωση εκείνης της 3ης Απριλίου 2017, η οποία επιβάλλεται να διεξαχθεί πριν την έναρξη ψήφισης των μέτρων που αποφασίστηκαν στο Eurogroup στη Μάλτα.
Συγκεκριμένα, μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων και αντιμέτρων, τα οποία πρόκειται να ψηφιστούν με έναρξη ισχύος το 2019 και 2020, ζητάμε ιδιαιτέρως τη μη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους τυφλούς συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και την πλήρη απαλλαγή των τυφλών με το ίδιο ποσοστό από τη συμμετοχή στα φάρμακα ανεξάρτητα από το όποιο εισόδημά τους. Στη συνέχεια παραθέτουμε την αναλυτική λίστα των δίκαιων αιτημάτων τα οποία συζητήσαμε την ημέρα της αγωνιστικής μας κινητοποίησης στο Μέγαρο Μαξίμου στις 16 Μαρτίου 2017 με τον Υπουργό Επικρατείας κο Χ. Βερναρδάκη και το σύμβουλό σας για την Κοινωνική Πολιτική κο Στ. Παναγιωτίδη, προκειμένου να είστε ενήμερος κατά την ημέρα της συνάντησής μας και σε θέση να δεσμευθείτε επί αυτών προκειμένου για τη μη περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης.
1) Να μη θιγούν τα προνοιακά επιδόματα τυφλότητας, να συνεχίσουν να χορηγούνται με τις ίδιες προϋποθέσεις και να μην τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγησή τους, δεδομένου ότι καλύπτουν πρόσθετες ανάγκες της αναπηρίας και όχι στενά βιοποριστικές.
2) Να μη γίνει καμιά περαιτέρω περικοπή στους μισθούς, κύριες και επικουρικές συντάξεις και να διατηρηθεί η προσωπική διαφορά στους τυφλούς συνταξιούχους.
3) Να διατηρηθεί το αφορολόγητο σε μισθούς, συντάξεις και πάγιες αντιμισθίες.
4) Να εφαρμοστεί η διάταξη του Ν.2643/1998 για κατ’ έτος Ειδική Προκήρυξη για τυφλούς τηλεφωνητές και να επεκταθεί και σε νέα επαγγέλματα. Ζητάμε επίσης ουσιαστική στήριξη των προστατευόμενων εργαστηρίων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος με τη συνέχιση της απευθείας ανάθεσης ή διαγωνισμού μεταξύ ΑμεΑ για την κατασκευή προϊόντων του Ελληνικού Στρατού, τα οποία επί δεκαετίες κατασκευάζει επιτυχώς ο ως άνω φορέας, όπως ταυτότητες και αλυσίδες, και άμεση διακοπή κάθε εν εξελίξει άδικου διαγωνισμού.
5) Να ψηφιστεί νομοθετική διάταξη προκειμένου να μη συμπεριλαμβάνεται το επίδομα απολύτου αναπηρίας για τον υπολογισμό του ανώτατου ατομικού ορίου σύνταξης, όπως αυτό ορίζεται με το αρ.13 του Ν.4387/2016. Με την υπ’ αριθμ. Φ.80000/οικ.48653/1865 ερμηνευτική εγκύκλιο προβλέπεται η μη συμπερίληψη των πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων, καθώς και του επιδόματος απολύτου αναπηρίας, στο ανώτατο ύψος του επιτρεπόμενου ποσού είσπραξης πολλαπλών συντάξεων των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, ενώ -σε αντίθεση με τα συμπεφωνημένα με τον πρώην Υπουργό Εργασίας κύριο Κατρούγκαλο, αλλά και σύμφωνα με την κοινή λογική- τα προαναφερθέντα επιδόματα συμπεριλαμβάνονται, ως μη όφειλαν, για τον υπολογισμό του ανώτατου ατομικού ορίου σύνταξης, όπως αυτό ορίζεται από το αρ.13 του Ν.4387/2016.
6) Να απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ η πρώτη κατοικία, η οποία ανήκει κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε τυφλό.
7) Να στηριχθεί η Ειδική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, να εισαχθεί ο πολύ σημαντικός θεσμός της πρώιμης παρέμβασης (0-5 ετών), να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό οι ΣΜΕΑΕ, τα ΚΕΔΔΥ και ο θεσμός της παράλληλης στήριξης, ο οποίος θα καλύπτει όλο το ωράριο από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, και να χορηγηθεί άμεσα ο απαιτούμενος τεχνολογικός εξοπλισμός σε τυφλούς μαθητές και φοιτητές.
Κύριε Πρωθυπουργέ, η παρατεταμένη και περιρρέουσα ρευστότητα σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, οι συνεχείς περικοπές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ουσιαστική κατάρρευση του προνοιακού συστήματος και του συστήματος υγείας, και οι συνεχείς και ανεξέλεγκτες απαιτήσεις των δανειστών έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανασφάλεια, αγωνία και αβεβαιότητα στους συναδέλφους, τόσο για το παρόν, όσο και για το άμεσο μέλλον, και για το λόγο αυτό ζητούμε κατά τη συνάντησή μας να δεσμευθείτε για τα προαναφερθέντα δίκαια αιτήματά μας.

Με εκτίμηση
Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.
Ο Πρόεδρος                                                                           Η Γενική Γραμματέας
Νικόλαος Γιαλλούρης                                                            Παρασκευή Τσαβαλιά