Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν.Μαγνησίας "ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΥΦΛΟΙ"
Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν.Μαγνησίας "ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΥΦΛΟΙ"

Αριθμ. Απόφασης Πρωτοδικείου Βόλου: 201/2007

Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών ( ΕΟΤ )
Μέλος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Θεσσαλίας
Νομοθεσία για Τυφλούς
Νομοθεσία για Τυφλούς
 
Εκπαίδευση
Εκπαίδευση
Πληροφορική
   
Βιβλιοθήκη
Βιβλιοθήκη
 
Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες
Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες
 
Ψυχαγωγία
Ψυχαγωγία
 
 
 
Αθλητικό Σωματείο Στίβου Τυφλών (Α.Σ.Σ.ΤΥ.)
Προφίλ

Το Αθλητικό Σωματείο Στίβου Τυφλών (Α.Σ.Σ.ΤΥ.) είναι σωματείο δικαστικώς αναγνωρισμένο από το 1998 και ελέγχεται και εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Εδρεύει στην Αθήνα, στην οδό Βερανζέρου 18 Τ.Κ. 104 32. Τηλ./Φαξ 210 5234851. Είναι μέλος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΑΟΜ ΑμεΑ) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) και έχει στο δυναμικό του γυναίκες και άνδρες αθλητές σε όλα τα αγωνίσματα του στίβου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου αποτελείται από τους Σταυρίδη Κωνσταντίνο (Πρόεδρος), Κατσαγάνη Αθανάσιο (Αντιπρόεδρος), Σιούτη Στέργιο (Γενικός Γραμματέας), Μακρή Δημήτριο (Ταμίας), Ασλάνογλου Μιχαήλ (Ειδικός Γραμματέας).
Πολλά από τα μέλη του είναι διακεκριμένοι αθλητές σε επίπεδο πρωταθλητισμού -είτε κάτοχοι Πανελληνίων ρεκόρ είτε διακεκριμένοι σε διεθνείς διοργανώσεις Παγκόσμιων και Παραολυμπιακών Αγώνων – αλλά και έμπειροι αθλητές με μεγάλη προσφορά στο λαϊκό αθλητισμό και στον αθλητισμό για τη διατήρηση της υγείας.

 
Σκοπός
Σκοπός του συλλόγου είναι η υποστήριξη των αθλητών στίβου με προβλήματα όρασης με διάφορους τρόπους, ώστε να μπορούν όσο το δυνατόν πιο απερίσπαστα να προπονούνται και να συμμετέχουν στα διάφορα πρωταθλήματα. Επισημαίνεται, ότι μέσα στους σκοπούς του συλλόγου είναι η ενθάρρυνση και υποστήριξη ατόμων με προβλήματα όρασης που θέλουν να γυμνάζονται για λόγους υγείας και ευεξίας γενικότερα, κι όχι μόνο αυτών που ήδη έχουν την ιδιότητα του αθλητή –τριας. Η υποστήριξη αυτή είναι και οικονομικής φύσεως (π.χ. αγορά αθλητικού εξοπλισμού, συμπληρωμάτων διατροφής για αθλητές) αλλά και έμπρακτης μεσολάβησης σε πρακτικά θέματα που άπτονται της προπόνησης (π.χ. διεκπεραίωση διαδικασιών για άδειες γύμνασης σε στάδια και γήπεδα.) ή των γραφειοκρατικών διαδικασιών για δηλώσεις συμμετοχής σε αγώνες – πρωταθλήματα. Σε περιπτώσεις δε συμμετοχών σε Παραολυμπιακούς αγώνες μεσολαβεί για την άδεια μετ’ αποδοχών από την εργασία (δημόσιοι υπάλληλοι / ΔΕΚΟ), ώστε να γίνει σωστή και απερίσπαστη η προετοιμασία του αθλητή /τριας.
 
Αθλήματα
Τα αθλήματα που διεξάγονται από το σωματείο είναι αυτά του στίβου φυσικά, με το αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου να έχει εξέχουσα θέση, καθώς οι μαραθωνοδρόμοι του είναι οι πρώτοι αθλητές Μαραθωνίου με προβλήματα όρασης στην Ελλάδα και σήμερα οι μόνοι Έλληνες ενεργοί αθλητές στο αγώνισμα αυτό. Επίσης, στα αγωνίσματα των ταχυτήτων, όπου για δύο διαδοχικές διοργανώσεις Παραλυμπιακών Αγώνων, αυτών της Αθήνας 2004 και του Πεκίνου 2008, το σωματείο έζησε μεγάλες στιγμές με την Παραολυμπιονίκη αθλήτρια Παρασκευή Καντζά στα 100 και 200 μέτρα. Τέλος, στους Παραλυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004 ο Α.Σ.Σ.ΤΥ. ξεχώρισε επίσης με τον Παραολυμπιονίκη άλτη, Αλεξίου Δημήτριο στο άλμα εις μήκος και στο άλμα τριπλούν και στα 100μ. με τον Σταυρίδη Ιωάννη.
 
Κίνητρα
Μέσα από την πολυετή ζωή του σωματείου έχουν διαφανεί διάφορες πτυχές της καθημερινότητας στις οποίες ένα μέλος του μπορεί πραγματικά να ωφεληθεί και να ενθαρρυνθεί προς την αλλαγή του τρόπου ζωής του σύμφωνα με τις αρχές του αθλητισμού και να εμψυχωθεί προς μια αγωνιστική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της ζωής. Επίσης, η δραστηριοποίηση στο χώρο αποτελεί μια ευκαιρία για γνωριμία και φιλική επαφή με όλα τα μέλη του Α.Σ.Σ.ΤΥ., για ταξίδια στο εξωτερικό και γνωριμία με αθλητές άλλων εθνικοτήτων.
Οι συνοδοί αθλητές που αναλαμβάνουν εθελοντικά τη συνοδεία του αθλητή με προβλήματα όρασης στην προπόνηση και στον αγώνα, είναι ενεργοί αθλητές και αποτελούν πρόσωπα εμπιστοσύνης για τον αθλητή και πολύ συχνά χτίζεται μια φιλία δυνατή, η οποία υπάρχει και έξω από τα πλαίσια του αθλητικού χώρου. Ο εκάστοτε αθλητής μπορεί να στραφεί για οποιαδήποτε αθλητική συμβουλή ή απορία στους παλαιότερους αθλητές, οι οποίοι είναι και Πανελληνιονίκες αλλά μερικοί εξ αυτών και Παραολυμπιονίκες.
Οι προπονητές είναι έμπειροι στον χώρο του πρωταθλητισμού με αθλητές με προβλήματα όρασης και με μεγάλες διακρίσεις στο ενεργητικό τους.
Επιπλέον, η ενημέρωση για διάφορες εξελίξεις στο χώρο της τυφλότητας είναι μια διαρκής διαδικασία μέσα στο σωματείο. Επίσης, δε λείπουν και οι συνεστιάσεις εορταστικού τύπου, οι οποίες συσφίγγουν τις σχέσεις των μελών π.χ. κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίττας. Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στους αθλητές - μέλη του σωματείου να συμμετάσχουν στο διοικητικό του όργανο και στη λήψη αποφάσεων για τα θέματα του Α.Σ.Σ.ΤΥ.
Τέλος, με τη συμμετοχή σε αγώνες – ημερίδες και στο ετήσιο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα οι αθλητές αγωνίζονται για να «πιάσουν» τα όρια πρόκρισης για τους Πανευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους και Παραολυμπιακούς αγώνες. Εκτός από την ικανοποίηση του αθλητή -τριας για την εκάστοτε διάκριση του, η πολιτεία βραβεύει με αξιόλογα οικονομικά έπαθλα τον αθλητή που θα διακριθεί σε Πανευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους, και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον, σε αντίστοιχες διακρίσεις επιτρέπεται η είσοδος του αθλητή χωρίς εξετάσεις στο Παν/μιο, και η εξασφάλιση μιας θέσης εργασίας στο δημόσιο τομέα.
 
Προϋποθέσεις
Οι αθλητές θα πρέπει να είναι υγιείς και μερικώς βλέποντες ή τυφλοί για να μπορέσουν να γίνουν αθλητές του Α.Σ.Σ.ΤΥ. Ο αθλητής/τρια μπορεί να γυμνάζεται σε οποιοδήποτε σημείο της Αττικής και υπάρχει η δυνατότητα στήριξης και για αθλητές που ζουν στην επαρχία.
 
Ανακοινώσεις - Νέα - Δελτία Τύπου
11-11-2016 Συμμετοχές των αθλητών και αθλητριών του Αθλητικού Σωματείου Στίβου Τυφλών στον αγώνα «Μαραθώνιος Αθήνας. Ο Αυθεντικός» - 13/11/2016.

03-03-2016 Συμμετοχές αθλητών και αθλητριών του Αθλητικού Σωματείου Στίβου Τυφλών στον 39 ο Αγώνα Δρόμου Υγείας Αθήνας.

 
Φωτογραφίες
1ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου "Στις γειτονιές των Προσφύγων 2015"
 
 
Τυφλολογία
Τυφλολογία
Περί Τυφλών ο Λόγος
Ευτράπελα
   

Χρήσιμα

Χρήσιμα

Δωρεάν Λογισμικό
   
Σύλλογοι ΑΜΕΑ Μαγνησίας
Σύλλογοι ΑΜΕΑ Μαγνησίας
Σύλλογος Νεφροπαθών
   
Αθλητικοί Σύλλογοι ΑΜΕΑ
Αθλητικοί Σύλλογοι ΑΜΕΑ
 
 
 
"ΜΑΓΝΗΤΕΣ ΤΥΦΛΟΙ"
Συμμόρφωση της προσβασιμότητα του δικτυακού τόπου με τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας επιπέδου ΑΑΑ