Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download
Η ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Κατσάρας Ανδρέας
(κάτοχος master φιλοσοφικών επιστημών και κοινωνιολογίας)
Πέρασαν 62 χρόνια από την μεγαλειώδη αντιφασιστική νίκη των Λαών της Ευρώπης στις 9 Μαΐου 1945, από το τέλος της φρικτότερης εμπόλεμης σύρραξης που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα. Στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ενεπλάκησαν 61 χώρες σε επιχειρήσεις που διεξήχθησαν στο έδαφος 40 χωρών. Το τίμημα βαρύ: πάνω από 50 εκατομμύρια νεκροί, εκ των οποίων τα 25-σοβιετικοί άμαχοι και στρατιώτες που θυσιάστηκαν για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Το 7% του τότε πληθυσμού της Ελλάδας θυσιάστηκε γράφοντας λαμπρές σελίδες στον Εθνικό Απελευθερωτικό αγώνα με την ενεργό συμμετοχή του συνόλου των προοδευτικών και πατριωτικών δυνάμεων της χώρας μας.
Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Προέκυψε ως αποτέλεσμα της διαπλοκής των αντιφάσεων των κληροδοτημάτων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ως μέσο εδραίωσης και αναδιαμόρ­φωσης των συσχετισμών δυνάμεων σε διεθνές επί­πεδο, ως μέσο διανομής και ανα­διανομής του παγκόσμιου πλούτου και της ισχύος, ως τρόπος επίλυσης των αντιφάσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής, σε ένα πεδίο που διεμβολίζεται από τη δυναμική που δρομολογεί η πρώτη νικηφόρος σοσιαλιστική  επανάσταση στη Ρωσία..
Στις 22 Ιουνίου του 1941, η Γερμανία, έχοντας ουσιαστικά διαθέσιμο το οικονομικό και πολεμικό κεφάλαιο του συνόλου της ηπειρωτικής Ευρώπης ,επιστρατεύοντας το 80% του εμψύχου και τεχνολογικού της στρατιωτικού δυναμικού, εξαπολύει μια τερατώδη, άνευ προηγουμένου ως προς τον όγκο, την ισχύ ,και την αγριότητα πολεμική επίθεση ενάντια  στην ΕΣΣΔ. Ο Χίτλερ με τον ¨Πόλεμο Αστραπή¨ στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα θέτει ως στρατηγικό στόχο την ολοκληρωτική εξόντωση της ΕΣΣΔ, την εξολόθρευση του ρωσικού λαού και των πολιτιστικών κεντημένων που ανέδειξε κατά τη μακραίωνη ιστορική του πορεία. Η νεαρή Σοβιετική Ένωση γίνεται ο βασικός στόχος του Άξονα, αναλαμβάνοντας το κύριο βάρος του αντιφασιστικού αγώνα, γεγονός που αλλάζει άρδην το χαρακτήρα του πολέμου: γίνεται πλέον ένας αγώνας ζωής και θανάτου της πρώτης σοσιαλιστικής χώρας και των λαών της εναντίον της επιθετικότερης δύναμης κρούσης του κόσμου του κεφαλαίου. Οι λαοί της, με τις τεράστιες θυσίες τους, απετέλεσαν τον αποφασιστικό παράγοντα για την ήττα του φασισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο, συντρίβοντας τη Ναζιστική Γερμανία. Ο ρωσικός λαός ονόμασε τον τιτάνιο και ηρωικό του αγώνα ενάντια στις ναζιστικές ορδές που ισοπέδωναν με πρωτόγνωρη βαρβαρότητα και κτηνωδία τη χώρα του ¨Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, ¨Ιερό Πόλεμο¨. Ήταν ένας γιγάντιος αγώνας που είχε λαϊκό, εθνικοαπελευθερωτικό,πατριωτικό και πανανθρώπινο χαρακτήρα. Οι λαοί της ΕΣΣΔ κινητοποιήθηκαν με πρωτόφαντη μαζικότητα και ομοψυχία, καταθέτοντας ανιδιοτελώς την ψυχή και το σώμα τους στην υπόθεση του αγώνα. Εμπνεύστηκαν από την ηθική δύναμη και το ανθρωπιστικό μεγαλείο του κομμουνιστικού ιδεώδους, από την ιστορία τους, τις πολιτιστικές τους παραδόσεις, τον πατριωτισμό τους. Διεξήγαγαν τον πόλεμο με πρωτοφανέρωτη αυταπάρνηση και αυτοθυσία εμπλουτίζοντας τον ανθρώπινο πολιτισμό με απαράμιλλες ηρωικές πράξεις, με λαϊκά επιτεύγματα ανώτερης ηθικής αξιοπρέπειας και βαθύτατου ανθρωπισμού. Θα  μείνουν για παράδειγμα ανεξίτηλες στην ιστορική μνήμη οι ηρωικές σελίδες που έγραψαν οι πολίτες του Λένινγκραντ που μαχόμενοι με απαράμιλλη γενναιότητα και ηθικό σθένος  σε συνθήκες εξοντωτικής περικύκλωσης και πολιορκίας , υπομένοντας καρτερικά την πείνα, τις κακουχίες, το θάνατο, άντεξαν, δεν υπέκυψαν, υπερασπίστηκαν την άμυνα της αγαπημένης τους πόλης για 900 ολόκληρες μέρες μην επιτρέποντας στους Γερμανούς να την καταλάβουν.
 Ωστόσο, η ιστορική αναγκαιότητα ήταν αδυσώπητη. Θα μπορούσε άραγε να επιβιώσει και να νικήσει η ΕΣΣΔ χωρίς την πρωτοφανή σε ρυθμούς εκβιομηχάνιση που επέτυχε, χωρίς τον ασύλληπτης κλίμακας άθλο της μεταφοράς του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής ανατολικά των Ουραλίων σε συνθήκες ολοκληρωτικού πολέμου, χωρίς την μαζική αυταπάρνηση του λαών της, που ρίχτηκαν συνειδητά σε αγώνα ζωής και θανάτου με την τεχνολογικά και οικονομικά υπέρτερη (στα πρώτα χρόνια του πολέμου) πολεμική μηχανή του Ράιχ;
Οι μεγαλειώδεις νίκες του Κόκκινου Στρατού επί των Ναζιστικών στρατευμάτων στις μάχες της Μόσχας, του Στάλινγκραντ, του Κούρσκ αποτέλεσαν κομβικά σημεία στη ροή του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αντέστρεψαν τη φορά του Πολέμου, έθεσαν τις βάσεις για την έναρξη της νικηφόρου απελευθερωτικής επέλασης του Κόκκινου Στρατού προς το Βερολίνο και την απελευθέρωση της σκλαβωμένης Ευρώπης.
Το τίμημα της αντιφασιστικής Νίκης για τους λαούς της ΕΣΣΔ ήταν ασύλληπτα βαρύ: 25000000 νεκροί στρατιώτες και άμαχος πληθυσμός, πάνω από 2000 πόλεις ισοπεδώθηκαν σε συνθήκες πρωτόγνωρης βαρβαρότητας από τους Νάζι, χιλιάδες χωριά αφανίστηκαν, βεβηλώθηκαν και καταστράφηκαν μνημεία Τέχνης, μουσεία, εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία, πολιτιστικές αξίες πανανθρώπινης αισθητικής οντότητας. Κατά τον Πατριωτικό Πόλεμο δεν υπάρχει οικογένεια στη Ρωσία που να μην έχει χάσει τον δικό της άνθρωπο.
Ας αναλογιστούμε ποια θα ήταν η σημερινή εικόνα του κόσμου, εάν ο Κόκκινος Στρατός δεν είχε συντρίψει τη λαίλαπα του φασισμού...
Στις μέρες μας, στη δίνη των αντιφάσεων της ¨Παγκοσμιοποίησης¨, είναι εκπληκτικό το θράσος με το οποίο εξαπολύεται καταιγισμός παραπληροφόρησης, με στόχο την διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, την καπηλεία της Νίκης των Λαών και τη βεβήλωση εκείνων ακριβώς των δυνάμεων που συνέβαλαν αποφασιστικά στην έκβαση αυτού του πολέμου. Συγκεκριμένοι ιδεολογικοί και πολιτικοί κύκλοι, στρατευμένοι στην αδυσώπητη ¨Λογική της Νέας Τάξης¨ προβάλλοντας το ανυπόστατο από ιστορικής, επιστημονικής και ηθικής απόψεως ιδεολόγημα με τη μορφή της εξίσωσης:φασισμός=σοσιαλισμός =ΕΣΣΔ=ολοκληρωτισμός,  κάνουν τα πάντα για να ξαναγράψουν την ιστορία, για να σβήσουν απ’ την ιστορική μνήμη των λαών την αποφασιστική συμβολή της ΕΣΣΔ, των κομμουνιστών και των αριστερών-προοδευτικών ανθρώπων, που έδωσαν τα πάντα για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από τη φασιστική κτηνωδία.
Η αντιφασιστική Νίκη στις 9 Μαΐου 1945 θα τροφοδοτεί την ελπίδα, θα αποτελεί πηγή δύναμης, έμπνευσης και αγωνιστικότητας για τους λαούς και τις δυνάμεις εκείνες της εργασίας που θα παλεύουν ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και ιμπεριαλιστικής υποδούλωσης για κοινωνική χειραφέτηση, για μια εξανθρωπισμένη ενωμένη ανθρωπότητα.