Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.eoty.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ  & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ 
ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &
ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & 
ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578  FAX: 210-5222112
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.                        web site: www.pst.gr

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 860/638
ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας

Αθήνα, 29/11/2017

Ανοιχτή επιστολή της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών προς τον Πρωθυπουργό της Χώρας κο Αλέξη Τσίπρα ενόψει της 3ης του Δεκέμβρη, Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.
           


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,


Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, ο επίσημος Κοινωνικός Εταίρος της Πολιτείας για θέματα τυφλότητας και μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) και το σωματείο μέλος της Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ.), ενόψει της 3ης του Δεκέμβρη, Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, με την επιστολή τους αυτή θα ήθελαν να σας υπενθυμίσουν μια σειρά από αιτήματα του χώρου, τα οποία σας έχουν ήδη τεθεί, για ορισμένα από τα οποία έχετε ήδη δεσμευθεί για την επίλυσή τους, δεσμεύσεις οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί.
Η ανεργία στο χώρο των τυφλών, η οποία ως γνωστόν πάντοτε είναι πολύ υψηλή και η οποία στην περίοδο των Μνημονίων  βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη λόγω μη προκήρυξης θέσεων με τις διατάξεις του προστατευτικού Ν.2643/98, δυστυχώς έχει μία κατά βάση διέξοδο, ήτοι την τοποθέτηση των συναδέλφων σε θέσεις τηλεφωνητή.  
Οι φορείς μας προσπαθούν από το 2015 να ανεύρουν θέσεις εργασίας, ώστε  σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να κατορθωθεί να προκηρυχθούν, όμως γραφειοκρατικά εμπόδια δεν έχουν επιτρέψει να τελεσφορήσει η ενέργεια αυτή. Δυστυχώς, και ο τελευταίος νόμος 4440/2016, παρά τις προσδοκίες μας, δεν έχει αποδώσει μέχρι τώρα ουσιαστικά αποτελέσματα, παρά τις πρόσφατες προκηρύξεις που δημοσιεύονται τον τελευταίο χρόνο. Οι οργανικές θέσεις τηλεφωνητών εξακολουθούν να υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.2643/98 και η τελευταία Ειδική Προκήρυξη έλαβε χώρα το 2010. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την άμεση εξεύρεση και προκήρυξη όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων για τυφλούς τηλεφωνητές με βάση τον Ν. 2643/1998.
Κατά τη συνάντησή μας στις 8 Μαΐου 2017 στο Μέγαρο Μαξίμου, είχατε δεσμευτεί μετά το πέρας της αξιολόγησης να νομοθετήσει η Κυβέρνηση μονομερώς, είτε την εξαίρεση των συνταξιούχων του Ν.612/77 και του Π.Δ. 169 από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, είτε την εξαίρεση από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς από την 01/01/2019 των ως άνω κατηγοριών συνταξιούχων. Επιβάλλεται άμεσα η Κυβέρνηση να προβεί στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ώστε να προστατευθούν από νέα περικοπή οι πολύπαθες συντάξεις των τυφλών από 80% και άνω. 
Η Κυβέρνηση έχει δημόσια παραδεχτεί ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι ένας νόμος άδικος, που μας επιβλήθηκε, ο οποίος όμως επιβάλλεται να καταργηθεί γιατί πλήττει βάναυσα ιδιαίτερα τα χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και τους μικροϊδιοκτήτες. Ζητάμε επομένως να απαλλαγεί από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. η πρώτη κατοικία, η οποία ανήκει κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία σε τυφλό, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
Επιβάλλεται να ψηφιστεί νομοθετική διάταξη προκειμένου να μη συμπεριλαμβάνεται το επίδομα απολύτου αναπηρίας για τον υπολογισμό του ανώτατου ατομικού ορίου σύνταξης, όπως αυτό ορίζεται με το αρ.13 του Ν.4387/2016. Με την υπ’ αριθμ. Φ.80000/οικ.48653/1865 ερμηνευτική εγκύκλιο προβλέπεται η μη συμπερίληψη των πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων, καθώς και του επιδόματος απολύτου αναπηρίας, στο ανώτατο ύψος του επιτρεπόμενου ποσού είσπραξης πολλαπλών συντάξεων των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, ενώ -σε αντίθεση με τα συμπεφωνημένα με τον πρώην Υπουργό Εργασίας κύριο Κατρούγκαλο, αλλά και σύμφωνα με την κοινή λογική- τα προαναφερθέντα επιδόματα συμπεριλαμβάνονται, ως μη όφειλαν, για τον υπολογισμό του ανώτατου ατομικού ορίου σύνταξης, όπως αυτό ορίζεται από το αρ.13 του Ν.4387/2016.
Θεωρούμε αυτονόητη τη διατήρηση του αφορολόγητου σε μισθούς, συντάξεις και πάγιες αντιμισθίες, και επιβεβλημένη για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας την επέκταση και στους ελάχιστους τυφλούς ελεύθερους επαγγελματίες που προσπαθούν να ανοίξουν νέους δρόμους πέρα από την πεπατημένη σε ένα ιδιαίτερα σκληρό και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουν έως τις 31/12/2017 να γίνονται δεκτές αιτήσεις τυφλών για χορήγηση σύνταξης από το μηχανισμό του ΟΓΑ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, εφόσον μάλιστα δεν έχουν καταργηθεί ρητά με νέο νόμο οι οργανισμοί των παλαιών ασφαλιστικών ταμείων και να ψηφιστεί ανυπερθέτως έως την ως άνω ημερομηνία διάταξη νόμου που θα προβλέπει, αφενός μεν τη συνέχιση της χορήγησης σύνταξης στα τυφλά τέκνα ασφαλισμένων ή συνταξιούχων αγροτών  από το 18ο έτος της ηλικίας τους και μετά, όπως ισχύει έως σήμερα, και αφετέρου το μηχανισμό χορήγησης των συντάξεων αυτών και δη στο αυτό ύψος με το σημερινό για λόγους ισονομίας και ισοπολιτείας.  
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα επιδόματα έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών, και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για όλες τις ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, όπως άλλωστε δεν υπολογίζονται και για το ΚΕΑ. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται με νομοθετική ρύθμιση να εξαιρεθούν τα αναπηρικά επιδόματα από την υποχρέωση αναγραφής ως εισόδημα, έστω και αφορολόγητο, δεδομένου ότι δεν αρκεί να είναι αφορολόγητα. Η χορήγησή τους για την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που επιφέρει η αναπηρία δεν πρέπει να αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από άλλα ευεργετήματα που δικαιούνται, λόγω υπέρβασης εισοδήματος, όπως η εγγραφή παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, οι μετεγγραφές φοιτητών, η λήψη κοινωνικού μερίσματος, η απαλλαγή από ΕΝ.Φ.Ι.Α. βάσει εισοδηματικών κριτηρίων κλπ.
Να μη γίνει καμιά περαιτέρω περικοπή στους μισθούς, κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Να στηριχθεί η Ειδική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, να εισαχθεί ο πολύ σημαντικός θεσμός της πρώιμης παρέμβασης (0-5 ετών), να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό οι ΣΜΕΑΕ, τα ΚΕΔΔΥ και ο θεσμός της παράλληλης στήριξης, ο οποίος θα καλύπτει όλο το ωράριο από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, και να χορηγηθεί άμεσα ο απαιτούμενος τεχνολογικός εξοπλισμός σε τυφλούς μαθητές και φοιτητές.

   
Με εκτίμηση
Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γιαλλούρης
Η Γενική Γραμματέας
Παρασκευή Τσαβαλιά

Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ. 
Ο Πρόεδρος
Ηλίας Μαργιόλας              
Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτης Μαρκοστάμος