Creativity

Innovation

Originality

Imagination

 

Salient

Salient is an excellent design with a fresh approach for the ever-changing Web. Integrated with Gantry 5, it is infinitely customizable, incredibly powerful, and remarkably simple.

Download

Η ενδυνάμωση της αντίληψης για την καθολική πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία (ΑμεΑ) στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, την πολιτική και κοινωνική ζωή, καθώς και οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στη χώρα μας και παγκοσμίως, συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ΑμεΑ.

Της Μερόπης Τζούφη*

Η ενδυνάμωση της αντίληψης για την καθολική πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία (ΑμεΑ) στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, την πολιτική και κοινωνική ζωή, καθώς και οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στη χώρα μας και παγκοσμίως, συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια στο σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ΑμεΑ.

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο των μνημονίων, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση προσπαθούν να διαμορφώσουν όλες τις συνθήκες, ώστε να διατηρηθούν και να θωρακιστούν τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης των ΑμεΑ και των ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις και ταυτόχρονα να αναδιαμορφώσουν το απαραίτητο δίκτυο υπηρεσιών για αυτούς και τις οικογένειες τους.

Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εφαρμογή της «Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρίες», προσδοκώντας στην περαιτέρω προσπάθεια ένταξης των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας. Σε αυτό το νομοθέτημα εισάγονται μια σειρά από ρυθμίσεις διοικητικού και οργανωτικού χαρακτήρα, οι οποίες στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν τα εξωγενή εμπόδια και τους περιορισμούς, αλλά και να εμπεδώσουν στην κοινωνία την αντίληψη της αναπηρίας ως κοινωνικού ζητήματος, ορίζοντας σαφώς τις υποχρεώσεις της πολιτείας, που οφείλει να μεριμνά και να διευκολύνει την εν γένει προσβασιμότητα των ατόμων στο φυσικό, δομημένο, ηλεκτρονικό και διοικητικό περιβάλλον. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται στοιχεία θεσμικής συγκρότησης σε ανώτατο επίπεδο, καθώς ορίζεται ένας Συντονιστικός Μηχανισμός στην κυβέρνηση (υπό τον υπουργό Επικρατείας), ο οποίος επιφορτίζεται με την κεντρική ευθύνη συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων και υπουργείων που υλοποιούν πολιτικές για την αναπηρία. Ιδρύονται 13 Περιφερειακά Παρατηρητήρια που θα παρακολουθούν τα θέματα της αναπηρίας και αναβαθμίζεται ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη.


Η μάχη με τη γραφειοκρατία

Η «Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα για την Αναπηρία» στις 3 Δεκεμβρίου, μια ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας, όπως υιοθετήθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μας υπενθυμίζει τα πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν.

Τα θέματα της απόδοσης ποσοστού αναπηρίας και της απόδοσης επιδομάτων βρίσκονται στο προσκήνιο, καθώς παρά το θεσμικό πλαίσιο και τα βήματα που έχουν γίνει για τη βελτίωση του, δημιουργούν ταλαιπωρία και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις εις βάρος των αναπήρων.

Στην κατεύθυνση αυτή, και μετά από την αναγκαία και απαραίτητη διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς και συλλόγων με αναπηρία που προηγήθηκε, η κυβέρνηση και το υπουργείο έχουν ολοκληρώσει το σχεδιασμό της μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Απονομής των Προνοιακών Επιδομάτων (ΟΠΕΚΑ). Στόχος είναι να απονέμονται τα προνοιακά επιδόματα με τρόπο ενιαίο, απόλυτα διαφανή, αδιάβλητο και αντικειμενικό και να πληρώνονται όλοι οι δικαιούχοι του ιδίου προνοιακού επιδόματος ταυτόχρονα και ει δυνατόν σε μηνιαία βάση. Στόχος είναι, επίσης, να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις σε υπηρεσίες και φορείς και βεβαίως να σταματήσει η ταλαιπωρία, σωματική και ψυχική, που αυτές συνεπάγονται.

Επιπλέον, ανασχεδιάζεται η λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), συνδυαστικά με την επικαιροποίηση του Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ). Με την επιστημονική τεκμηρίωση της υγειονομικής κρίσης των γιατρών, σύμφωνα με τους θεσμοθετημένους ενιαίους κανόνες εκτίμησης του βαθμού αναπηρίας, ολοκληρώνεται ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ), που αφορά στον καθορισμό με εκατοστιαία αναλογία του ποσοστού αναπηρίας, που συνεπάγεται κάθε πάθηση, ή βλάβη, ή σωματική, ή ψυχική, ή πνευματική εξασθένηση, ή συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων, ή βλαβών, ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών. Παράλληλα θα τεθεί σε λειτουργία ο ηλεκτρονικός φάκελος του αιτούντα, καθώς και νέο πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή και έγκριση των αιτήσεων, το οποίο θα αντικαταστήσει όλη την έντυπη γραφειοκρατία.


Θετικά μηνύματα για την κοινωνική πρόνοια

Τέλος, τα μηνύματα από τη διαδικασία ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης είναι θετικά για τομέα της κοινωνικής προστασίας, καθώς δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στα αναπηρικά επιδόματα, ενώ προβλέπεται σημαντική αύξηση των κοινωνικών δαπανών στον τομέα της Πρόνοιας, με συνολική χρηματοδότηση για οικογενειακά επιδόματα που θα φτάσει τα 910 εκατ. ευρώ, αυξημένο, δηλαδή, κατά 260 εκατ. ευρώ σε σχέση με την τρέχουσα χρονιά. Παράλληλα, προβλέπονται επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για 130.000 ημερήσια σχολικά γεύματα το 2018 και επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς τη νέα χρονιά.

Σε μια εξελικτική διαδικασία και σε συνεργασία με τους ανθρώπους με αναπηρία συνεχίζονται οι παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος στους ΑμεΑ που φιλοξενούνται σε ιδρύματα και ως φιλοξενών καταγράφεται το ΑΦΜ του ιδρύματος. Οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν αυτομάτως το μέρισμα.

Τα αιτήματα για «ορατότητα» και ισότιμη πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στην πρόνοια, τα επιδόματα, την εργασία, τη δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποϊδρυματοποίηση και τη διαβίωση στην κοινότητα παραμένουν πάντα στο επίκεντρο των αξιών και της πολιτικής μας.

* Αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία.

Εφημερίδα «Η εποχή»